keskiviikko 12. syyskuuta 2007

Retroa, retroa!

Neulerintamalta ei ole mitään uutta raportoitavaa, joten liian pitkän blogitauon välttämiseksi esittelen vanhojen käsityölehtien kokoelmani. Vielä piskuisen, mutta minulle kovin mieluisan. Ensimmäisen lehden, Virkkaus- ja neuletyöt vuodelta 1967, sain poikaystävältäni tuliaisena Loimaan (kai) rompepäiviltä. Muut olen haalinut divarista ja kirpputorilta.

Lehdissä on yllättävän paljon toteuttamiskelpoisia malleja. Suosikkini on Eeva-neule vuodelta 1975. Ehdottomasti hienointa tarjontaa siinä ovat nämä pitsitopit:Tällaisessa olisi varmasti hyvä puhallella saippuakuplia:Virkkaus- ja neuletyöt on vanhin, ja huvittavin. Poseeraukset siinä ovat, hmm, sanoisinko, omaa luokkaansa. Esimerkiksi tämän pariskunnan tyyli mannekeerata on johtava:

 


Vaakku oli jo etukäteen naureskellut tälle Unohtumaton Elmeri-nimiselle villatakille. Pidän villatakkia oikeasti hienona ja nyt poikaystävä-rukkani taitaa pelätä löytävänsä joululahjapaketista Elmerin.Tämän voisin myös toteuttaa:Virkkaus- ja neuletöiden töiden nimet ovat myös jotain, josta nykyajan neuleennimeäjien pitäisi ottaa mallia. Siis, voisiko olla parempia nimiä ryijyille kuin Tupasluikka, Norkko, Toppo tai Lupikka. No, ei kyllä mitenkään! Entäs sitten huivi nimeltä Niin on tai Igor-villatakki! Huimaa.

70-luvun lopulta olevissa Suurissa käsityökerhoissa ei ole ohjeiden suhteen mitään henkeä salpaavaa, mutta paljon kivoja juttuja kumminkin. Niiden huumoriarvokin on äsken esiteltyjä vähäisempi.
Yhteiskuntatieteiden pilaama kun olen, täytyy tähän vielä liittää hieman väkisinväännettyä analyysia. Pistin merkille, että 60-luvun lehdessä vielä teititellään, kun taas 70-luvun loppuun mennessä on jo tehty sinunkaupat. Katkos, joo. Tai jotain. Ja vielä huomio käsitöiden tekemisen luonteesta. Voin olla väärässä, mutta nykyisissä käsityölehdissä ei ehkä voisi olla Säästösoppi-nimistä osiota. Ei sopisi imagoon. Käsitöiden tekeminen lienee nykyään ylellisyysharrastus, jossa ei pyritä säästöihin. Hyvä niin!
 

5 kommenttia:

uhoava gnu kirjoitti...

Vau, mitä aarteita! Tästä innostuneena voisin katsella omia aarteitani läpi vaikka viikonloppuna..
Mikäs noissa (meidän) miehissä on, kun eivät tajua Elmerin ja muiden kaltaisten hienoutta? Gnu-ukkokaan ei ole kovin hyväksyvästi suhtautunut ehdottamiini tosi mahtaviin neuletakkeihin..

Nasti kirjoitti...

Nuo vanhat neulelehdet on todella mainioita! Huumoriarvo on tosiaankin iso, mutta löytyypä niistä monia varsin muodikkaalta näyttäviä mallejakin... Itsellänikin on retroneulelehtiä iso pino.

Laina kirjoitti...

Uhoava gnu:Ne on kyllä outoja, mut ehkä vaan totuttelun tarpeessa. Pitäis varmaan vaan neuloa Elmeri. Vaakku on niin kiltti, että saattais hyvinkin käyttää sitä!
Nasti: Tosiaan jännää, miten paljon noissakin on käyttökelposia ohjeita! Ja lopuille voi sitten nauraa kun kaipaa vähän piristystä.

vaakku kirjoitti...

Tossun alla on hyvä olla ;)

Anonyymi kirjoitti...

Heips, tämä sinun sivustosi löytyi ihan sattumalta, kun googlasin juuri tuota "Virkkaus ja neuletyöt" -lehteä. Hakusessa kun olisi nro 2/1937 ja tarkemmin siinä oleva ohje virkatuista pitsiverhoista, joissa pääskysiä.... Mummi haluaisi sellaiset tehdä, kun jostain kätköistä oli löytynyt sellaiset, mutta ovat jo niin heikossa kunnossa, että "murenevat" pelkästä kosketuksesta :( Että jos vain osaat neuvoa paikan, mistä lehden saisi?!? T:tuittuli